"Carilah penawar dengan halba."
![]() |
Add caption |
Halba sebenarnya merupakan penawar yang amat hebat, penawar kepada pelbagai penyakit dan merupakan sebahagian penting Perubatan Islam.
![]() |
Daunnya dianggap sebagai herba dan bijinya rempah |
Sesetengah ahli perubatan telah berkata: "Sekiranya mereka mengetahui kelebihannya, mereka akan membeli halba dengan harga emas.". Hingga begitu sekali anggapan dan penilaian yang tinggi terhadap herba dan rempah ini.


Antara kebaikan halba yang diketahui adalah seperti berikut:
- Diosgenine dalam halba merangsangkan penghasilan hormon estrogen dalam wanita dan oleh itu herba ini menambahkan pengeluaran susu ibu sehingga 900% dalam masa sehari dua sahaja.
- Melegakan segugut kerana bahan aktif dalam halba merihatkan otot-otot dan mengelakkannya daripada kekejangan.
- Membesarkan payudara, kesan dari penambahan hormon estrogen.
- Melegakan simtom-simtom menopos.
- Mempermudahkan proses bersalin.
- Di dalam kaum lelaki pula, hormon testosterone bertambah dan ini merangsangkan keinginan seks, mengelakkan ejakulasi awal dan melegakan kesakitan di bahagian prostat.
- Merawat masalah usus, cirit-birit, batuk, sakit tekak, bronkitis, mencairkan kahak, ulser, masalah kulit, melecur, bisul, ekzema, gout dan athritis.
- Kajian terkini mendapati halba juga menurunkan kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah. Ia memperlahankan penyerapan gula ke dalam perut dan merangsangkan pengeluaran insulin.

Cara-cara menggunakan halba sebagai penawar:
- Disediakan sebagai teh - masukkan sesudu teh biji halba ke dalam 300ml air dan rebus. Halba boleh ditumbuk juga jika diingini. Minum semasa panas atau yang telah disejukkan.
- Beberapa biji halba ditelan terus dan minum air.
- Tumbuk biji halba sehingga menjadi serbuk dan letak pada bisul atau kulit yang bermasalah.


Aniza Zain Ahmed

Sistem An Nisaa
2A-1 Jalan Teknologi 3/6C, Sunsuria The Core, 47810 Petaling Jaya
013- 62 60 369
Sistem rawatan lengkap & integratif:
Ayat Quran * Mandi * Bekam * Urut * Makanan Sunnah
No comments:
Post a Comment