Thursday, December 29, 2011

Garam Kristal Himalaya - Rahsia Jiwa Dan Hidup Yang Bertenaga


Menurut Al-Baghawi dalam Tafsirnya dari Abdullah bin Umar secara marfu':

"Sesungguhnya Allah menurunkan empat berkat dari langit ke Bumi: Besi, Api, Air dan Garam."

Tasik dan bukit garam di Himalaya

Garam Kristal Himalaya ini didapati dari bahagian Salt Range Banjaran Himalaya dekat Punjab, Pakistan. Kebanyakan garam yang didapati di bahagian luar berwarna kemerahan tetapi di bahagian dalam gua, garam bertukar menjadi putih dan paling dalam sekali, garam telah membentuk kristal yang keras oleh kerana tekanan yang tinggi selama berjuta tahun. 



Garam yang telah membentuk kristal yang teramat keras
Garam putih inilah yang dikenali sebagai 
Garam Kristal Himalaya.  

Garam Kristal yang berwarna putih dan Garam Bukit Himalaya yang berwarna kemerahan.

















Hadis riwayat Ibnu Majah dalam Sunannya menerusi hadis Anas secara marfu':


"Penghulu segala lauk adalah garam."


Jika benar semua garam adalah merbahaya untuk kesihatan kita, mustahil hadis seperti ini wujud. Jadi apakah garam yang dimaksudkan pengulu lauk ini?


Garam Kristal Himalaya ialah garam paling suci di atas muka Bumi ini. Ia kaya dengan mineral dan bebas dari bahan toksin dan bahan pencemaran. Ia mengandungi lebih dari 80 mineral dan trace element, dan inilah yang membezakannya dengan garam sodium biasa yang memudaratkan. 

Garam yang paling dalam sekali telah membentuk kristal yang keras oleh kerana tekanan yang tinggi selama berjuta tahun. Struktur geomatrik kristalinenya amat sempurna. Inilah yang dinamakan Garam Kristal Himalaya. Ia adalah garam organik yang paling berkhasiat, paling bersih dan mengandungi semua unsur mineral yang terdapat dalam tubuh manusia. Inilah dia berkat sebenar-benarnya yang turun dari langit.

Garam berpotassium tinggi ini sangat diperlukan untuk sel yang sihat. Potassium menentukan kadar diluar dan di dalam sel pada tahap yang betul. Potassium juga mengalkalikan perut  dan ini penting untuk mencegah peyakit kronik. Rasulullah SAW mengamalkan sedikit garam sebelum makan. Baginda akan mencicah ibujari ke dalam dan meletakkannya pada langit-langi Baginda. Amalan ini akan merembes enzim penghadaman dalam air liur dan perut. Garam juga akan meyerap gas yang berada dalam perut sebelum makanan masuk ke dalamya, dan ini akan mengurangkan rasa senak dan sendawa.

[1.JPG]
Terlalu mengagumkam adalah ciptaan Allah swt, air zam-zam adalah molikul air yang paling sempurna (perfect) di atas muka Bumi ini.


Garam Kristal Himalaya berbeza daripada garam halus biasa yang diproses yang mana kandungan adalah sodium semata-mata yang menjadi punca tekanan darah naik. Garam menjadi bahan yang memudharatkan apabila proses "pembersihan" turut menyahkan unsur potassium, kalsium, magnesium dan besi yang perlu bekerjasama dengan sodium. Garam merupakan satu rahmat daripada Allah SWT yang sebenarnya boleh dinikmati dan tidak semestinya ditakuti kemudharatannya. 

Garam meningkatkan kadar metabolisma dan memecahkan rangkaian lemak dan kolesterol serta melancarkan pengaliran jus hempedu, semuanya penting dalam pengawalan berat badan. Juga dapat menyahkan toksin dan asid uric, dengan itu dapat merawat masalah gout dan sakit tumit. Garam mengandungi unsur pembersih, penghilang lendir, bersifat penyerap dan mencegah bau busuk dan kerosakan lantas mengelakkan keracunan dalam perut. Kandungan potassium di dalamnya mengalkalikan perut dan keadaan ini amat penting bagi mencegah penyakit-penyakit kronik.

Daripada mengambil air-air isotonik yang mengandungi banyak kimia yang mengasidkan perut dan gas karbonat yang memekatkan darah, lebih baik minum air larutan garam kristal yang kandungan mineralnya cukup lengkap, sempurna dan dalam kadar yang tepat.

Ia mampu menyerap gas-gas lengai dalam perut dan usus. Garam merangsang kelenjar tiroid yang penting dalam pembinaan tulang yang kuat (bone mineralisation). Bersifat pengalir yang efisien, garam melancarkan system saraf dan pengaliran neuro transmitters yang menghantar isyarat kepada otak.

Sifat menyerap garam adalah faktor yang penting dalam rawatan kanser yang merupakan penyakit dasar. Garam menambahkan kandungan oksigen dalam sel dan darah yang sangat diperlukan untuk melemahkan virus kanser.

Garam kristal menambah kualiti segala sesuatu yang dicampur dengannya.Ia berfungsi sebagai pemangkin dalam tindakbalas kimia oleh itu sangat perlu dalam penghadaman dan pencernaan makanan, mengurangkan masalah angin masam dan gastrik. Ia sangat cekap melancarkan pengaliran darah, merangsang kelenjar untuk merembes hormon, asid amino, mineral dan vitamin oleh organ tubuh. Ia kaya dengan iodin dan mampu mengimbangi kalsium dalam tubuh iaitu mineral yang penting untuk mencegah osteoporosis.



Sesungguhnya, Allah Maha Pencipta sememangnya Yang Mengetahui segala-gala tentang ciptaanNya dan apa yang terbaik bagi mereka.





Sistem An Nisaa

Dr. Aniza Zain Ahmed (MD)(Alt. Med.)

 Seksyen 4 Kota Damansara 47810 Petaling Jaya   
016-289 1579 / 013- 62 60 369   

Sistem rawatan lengkap, integratif & Islamik:
Ayat Quran * Terapi Mandian * Bekam Sunnah* Makanan Sunnah *
* Urut Traddsional Melayu *




No comments:

Post a Comment