Friday, January 10, 2014

Panduan Memilih Habbatus Sauda


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Salam dan Selawat ke atas Nabi Muhammad Rasulullah SAW
serta keluarga dan sahabat Baginda.


Syukur alhamdulillah, kini semakin ramai memilih untuk beramal dengan makanan sunnah, bukan sahaja sebagai supplemen tetapi sebagai penawar untuk menggantikan ubat-ubatan kimia. 

Makanan sunnah bukan sahaja mampu mencegah penyakit tetapi juga menjadi assabab menyembuhkan penyakit. Ini adalah kerana hampir kesemuanya  mengandungi antioksidan yang meneutralkan atau menyahkan unsur radikal bebas yang merosakkan sel tubuh dan menyebabkan sel menjadi kanser, radang dan memusnahkan sel dan tisu tubuh seperti yang berlaku dalam penyakit auto-immune.

Salah satu daripada makanan sunnah yang diketahui ramai menjadi penawar semua penyakit kecuali mati seperti yang disebut di dalam banyak hadith-hadith yang sahih,  ialah habbatus sauda.

Habatus sauda (nigella sativa) adalah biji dari sejenis pokok yang hampir-hampir merupai bijan hitam. Kelebihannya diterangkan di dalam post bertajuk "Minyak Habatus Sauda - Penghancur Segala Penyakit". Sila klik di tajuk untuk membacanya. 


Gambar dari http://www.hilalplaza.com/blackseed.html

Dengan timbulnya kesedaran dikalangan orang Islam terutamanya tentang keberkesanan habbatus sauda maka terdapatlah pelbagai jenis jenama minyak ini yang dijual di pasaran terutama di kedai-kedai Arab yang merata. Malah bukan sahaja minyak tetapi terdapat juga habbatus sauda dalam bentuk kapsul bagi mereka yang tidak gemar rasa biji atau minyaknya.

Namun apakah kriteria yang perlu dipertimbangkan semasa membeli habbatus sauda? Berikut di antara perkara-perkara yang perlu diketahui dan diteliti sebelum memilih dan mengamal habbatus sauda:


BIJI
Biji habbatus sauda boleh dikunyah begitu sahaja atau di tumbuk halus dan dicampurkan dengan bahan lain. Masalahnya kadang-kadang biji habbatus sauda yang belum diproses mengandungi bahan-bahan seperti logam berat. Jika diamalkan secara berpanjangan, biji yang tidak dibersihkan terlebih dahulu mungkin lebih memudharatkan dari memenafaatkan.

Biji habbatus sauda yang terbaik datang dari negara Mesir, dan sekiranya biji adalah berkualiti baik, hanya tujuh biji diperlukan setiap hari untuk maintain tahap kesihatan yang baik.

KAPSUL/SOFTGEL
Habbatus sauda yang dijual di dalam bentuk kapsul atau softgel sesuai untuk mereka yang tidak gemar rasa biji atau minyak ini.  Namun biji dan minyak akan melalui banyak proses untuk dijadikan kapsul/softgel dan banyak khasiatnya mungkin terhapus. Kapsul/softgel habbatus sauda mengandungi hanya sedikit sahaja minyak. 

Walaupun kapsul/softgel lebih mudah dimakan, namun adalah amat rugi kerana keberkesanannya akan berlaku apabila ianya berada di dalam perut dan seterusnya diserap ke dalam tubuh melalui sistem penghadaman. 

Sebaliknya, dalam biji atau minyak, proses penyembuhan mula berlaku sebaik saja minyak menyentuh lidah. Dalam beberapa micro saat saja, isyarat-isyarat akan dihantar ke otak dan tindakbalas biokimia mula berlaku untuk memulakan proses penyembuhan. Ini adalah kelebihan pada rasa habbatus sauda yang sungguh unik.

Bagi orang Islam, perlu juga mengenalpasti sumber setiap bahan yang digunakan dalam proses pembuatan kapsul/sofgel. 


MINYAK
Minyak habbatus sauda lebih mudah dihadam dan diserap oleh sistem tubuh. Minyak yang terbaik diproses dengan kaedah "cold-press" iaitu diperah minyaknya tanpa menggunakan haba.

Kebanyakan minyak yang dijual diperah sekaligus dan bukan secara berperingkat. Minyak yang diperah sekaligus kelihatan agak keruh dengan adanya mendapan biji yang hitam di bawah botol. 

Banyak jenama minyak habbatus sauda yang terdapat di pasaran dicampurkan dengan minyak lain seperti minyak bijan. 


Minyak habbatus sauda yang biasa didapati. Bijinya diperah
sekali gus, warnanya agak gelap dan berkeladak. 

MINYAK DARA
Minyak habbatus sauda perahan pertama yang tidak menggunakan sebarang bahan kimia atau haba adalah yang terbaik. Hasil dari minyak yang diproses sebegini diklasifikasikan sebagai "extra virgin" atau minyak dara.

Minyak habbatus sauda tulin rasanya agak kuat, agak pedas dan "menangkap" di bahagian tekak.


Minyak habbatus sauda "extra virgin" yang kelihatan
jernih dan berwarna keemasan dan berkilauan.
Di antara kelebihan minyak "extra virgin" atau dara:

 • kebanyakan zat nutrisi dikekalkan dan tersimpan
 • lebih antioksidan untuk mencegah dan merawat penyakit
 • lebih halus dan mudah diserap oleh sistem tubuh

Minyak habbatus sauda terlalu banyak khasiat dan kegunaannya. Ianya harus diamalkan oleh setiap orang Islam dengan yakin dan istiqamah, dan insya Allah kita akan dijauhkan pelbagai penyakit kronik.

Habbatus sauda mampu membina semangat yang kuat dalam pengamalnya dari segi spiritual, emosi, mental dan fizikal, dan ini adalah sesuatu kehebatan dan kelebihan pada penawar perubatan Islam yang tidak mungkin dapat dicipta atau wujud dalam mana-mana ubat buatan manusia. 

Dapatkan Minyak Dara Habbatus Sauda  Sistem An Nisaa di Farmasi Islam OnlineSistem An Nisaa
Dr. Aniza Zain Ahmed (MD) (Alt. Med.)

Seksyen 4 Kota Damansara 47810 Petaling Jaya   
013- 62 60 369 
sistemannisaa@gmail.com  


Sistem rawatan lengkap, integratif & Islamik:

Ayat Quran * Terapi Mandian * Bekam Sunnah* Makanan Sunnah *
* Urut Tradisional Melayu *

2 comments:

 1. Hello, Adakah anda memerlukan pinjaman dari syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
  di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang untuk kami menawarkan pinjaman kepada semua
  kategori pencari sama ada syarikat atau untuk kegunaan kakitangan. kami menawarkan
  pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui e-mel:
  homeloan1011@gmail.com

  (1) Nama Penuh
  (2) Alamat Penuh
  (3) Negara
  (4) Umur
  (5) Pekerjaan
  (6) Beritahu nombor telefon
  (7) Seks:
  (8) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
  (9) Tempoh Pinjaman

  Email kami di: homeloan1011@gmail.com

  ReplyDelete


 2. Do you need an urgent loan we offer worldwide loan to who in need of loan the business opportunity you having being looking for is here again. email us now at: wordfanece@gmail.com

  LOAN APPLICATION FORM
  1) Full Name:
  2) Gender:
  3) Loan Amount Needed:.
  4) Loan Duration:
  5) Country:
  6) Home Address:
  7) Mobile Number:
  8)Monthly Income:
  9)Occupation:
  )Which did you here about us.

  Best Regards.

  ReplyDelete