Saturday, October 21, 2017

Zanjabil - Sehebat Namanya


Image result for bismillah meaning


Zanjabil. Saya suka sangat nama tu. Dan saya suka sangat rasanya. Saya suka zanjabil dalam apa sahaja cara - dibuat teh, dijeruk kering, dijeruk dalam madu maupun dimakan fresh. Alhamdulillah, badan saya kurang sangat angin walaupun umur dah lebih setengah abad.

Zanjabil ialah nama asal zingeberacea iaitu nama saintifik untuk famili "roots" iaitu tumbuh-tumbuhan yang mana akarnya berisi.


Zanjabil disebut hanya sekali dalam Al-Quran, iaitu dalam Surah Al-Insaan ayat 17. Ia merupakan salah satu bahan yang dimasukkan dalam air yang diberi pada penghuni Syurga. Kan istimewa zanjabil tu...

Image result for ginger
Halia atau nama saintifiknya zingiber officinale

Selain daripada halia, kunyit juga adalah termasuk dalam kategori zanjabil kerana ia terletak dalam famili zingeberaceae. Nama saintifiknya ialah cucurma longa. Cucurma ialah bahan aktif di dalam kunyit yang berfungsi sebagai agen anti-radang (anti-inflammatory) yang amat berkesan.

Banyak sangat penyakt yang berpunca dari keradangan. Di antaranya athritis, kanser, kencing manis, Alzheimer's disease, ekzema dan sebagainya. Oleh itu, kunyit dan juga halia merupakan penawar yang sangat penting dan potensinya amat besar sebagai dalam alam perubatan alternatif maupun perubatan konvensional.


Kunyit perlu dimakan bersama dengan lada hitam supaya cucurmin dapat diserap oleh sistem tubuh.

Kapsul ekstrak kunyit campur lada hitam
Sistem An Nisaa
Kota Damansara, Pertaling Jaya
WhatsApp 013-626 0369
farmasiislam.blogspot.comNo comments:

Post a Comment