Wednesday, July 1, 2015

Merawat Eczema Dengan Madu Kelulut

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Salam dan selawat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammas SAW
serta keluarga dan sahabat Baginda.

Eczema merupakan satu penyakit kulit yang amat sukar untuk diubati. Ia biasanya berlaku di dalam keluaga yang ada masalah berkaitan dengan alahan dan sistem imun. Kadang-kadang ianya berlaku pada sesorang kanak-kanak, dan  hilang apabila ia menjadi dewasa. Dan kadang-kadang, serangan eczema itu boleh berlaku lagi bila-bila masa dalam zaman dewasanya. 

Ini yang berlaku pada pesakit Puan Lia (bukan mama sebenar). Beliau baru masuk ke alam 50-an dan sudah tentunya seorang wanita akan mengalami sedikit gangguan hormon pada usia ini. Beliau juga mula bekerja di tempat di mana beliau terdedah pada kuman dan kotoran, dan tambahan pula ketika itu beliau melalui sedikit stress di tempat pekerjaan. 

Ketika dia datang ke klinik Sistem An Nisaa, di hadapan kedua-dua kaki di bahagian lipatan antara jari-jarinya dan betisnya dipenuhi dengan eczema yang meradang denga teruk. Kaki sebelah kirinya bengkak teruk, merah dan mengeras serta terasa panas. Sakitnya bukan setakat terasa di kulit-kulit yang pecah tetapi menusuk hingga ke dalam tulang.

11 Jun 2015 - Ini keadaan kaki Puan Lia semasa beliau mula-mula datang. Kakinya bengkak sangat dan merah. Ini adalah kaki kanannya yang tidak seteruk kaki kiri, dan gambar di ambil dari sisi di mana keradangan kulit tidak begitu nampak. Oleh kerana keadaanynya agak kronik, Puan Lia tidak sanggup gambar yang menunjukkan keadaan yang sebenar ditunjukkan di sini.

Kaki Puan Lia mula-mula telah dibersihkan dulu dengan menggunakan Cuka Buah Anggur menggunakan kapas. Cuka Buah, samada buah anggur, delima, epal, kurma, mulberi atau apa saja bersifat asidik dan terbaik untuk membunuh kuman dan bakteria. Kemudian sedikit madu kelulut di sapu pada seluruh bahagian kulit yang meradang. Kaki Puan Lia kemudiannya di balut supaya tidak terdedah pada kotoran.

Pada sebelah malam, Puan Lia di minta mengulangi prosedur di atas. Hanya balutan yang dibuat sebelum tidur dibuat nipis sahaja supaya luka-luka dapat bernafas dan akan cepat mengering.


Apa yang belaku...?
12 Jun 2015 - hanya sehari selepas rawatan bermula, bengkak dan merah pada kaki tersebut telah surut terus dan kesakitan amat berkurangan. Kelihatan keadaan kulit telah kering dan menggelupas dengan sendiri, 
meninggalkan kulit yang elok dan licin di bawahnya. Ini adalah kaki kiri Puan Lia yang lebih teruk. 


13 Jun 2015 -  Pada hari ketiga, kulit terus mengering dan  mengupas dan banyak kawasan kulit sudah licin.. 
   
18 Jun 2015 - seminggu selepas rawatan bermula,, kulit kaki Puan Lia kelihatan
telah 80%  pulih

25 June - Kulit kaki Puan Lia hampir pulih menunggu sel kulit baru yang sempurna
menggantikan yang rosak. 

Penyembuhan dapat berlaku dengan lebih cepat sekiranya makanan dipantang. Pesakit juga perlu minum banyak air dan larutan cuka buah untuk membantu menyahtoksin dari badan. Penawar-penawar seperti propolis, minyak habbatus sauda, minyak kelapa dara dan juga madu kelulut perlu diamalkan untuk turut melawan bakteria atau kulat (fungus) yang berada di dalam tubuh.

Jangan lupa juga amalkan ayat-ayat syifa' terutamanya doa' Nabi Ayub a.s. Surah Al-Anbiya' ayat 83 dan Surah Az-Zumar ayat 23.

Perlu diingatkan, rawatan eczema harus dilakukan dengan nasihat pengamal profesional. Kebersihan paling diutamakan dalam rawatan eczema. Di Sistem An Nisaa, kami menggunakan madu kelulut yang fresh dan asli, dituai dan disimpan dengan cara-cara yang mengutamakan kebersihan (hygiene). Sistem An Nisaa
Dr. Aniza Zain Ahmed, MD Alt. Med.

Sekseyen 4 Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya 
016 - 28 91 579 / 013- 62 60 369 
sistemannisaa@gmail.com  


Sistem rawatan lengkap, integratif & Islamik
untuk wanita dari wanita:

Ayat Quran * Terapi Mandian * Bekam Sunnah* Makanan Sunnah *
* Urut Tradisional Melayu * Surah/Profil Diri*

No comments:

Post a Comment