Sunday, June 28, 2015

Madu Kelulut - Madu Dari Khazanah Nusantara

Industri penternakan kelulut secara komersil dan madu kelulut masih agak baru lagi di Malaysia dan masih ada yang tidak mengenali apa itu kelulut. Kelulut atau dalam bahasa saintifiknya meliponine dan bahasa Inggerisnya stingless bees termasuk dalam keluarga sama dengan lebah iaitu Apidae. Kumpulan dalam keluarga Apidae ini adalah jenis-jenis serangga yang mempunyai sifat mengambil nektar atau saribunga dari pelbagai sumber, lalu memprosesnya di dalam perutnya. Hasil yang dikeluarkan ialah madu. Insya Allah satu lagi entri akan diwujudkan khusus tentang cara-cara lebah membuat madu.  

Gambar menunjukkan lebah kelulut spesis Heterotrigona itama yang
 keluar masuk dari corong rumahnya.Lebah dari genus Apis yang membuat madu dalam 
honeycomb yang diperbuat dari lilin.
Cara hidupnya hampir serupa dengan lebah biasa yang dikenali sebagai lebah Apis. Perbezaannya yang ketara ialah kelulut tidak mempunyai sengat, ia hanya mempunyai gigi (mandible). Selain daripada itu, perbezaan antara lebah Apis dengan kelulut adalah cara penyimpanan madu. Lebah Apis menyimpan madu di dalam honeycomb yang diperbuat dari lilin manakala kelulut membuat kantung-kantung yang diperbuat dari propolis di mana bahan asasnya ialah getah atau damar dari pokok-pokok.


Struktur di dalam sarang kelulut di mana madunya disimpan di dalam kantung-kantung yang diperbuat dari propolis. Propolis ini juga mengandungi antioksidan oleh itu terdapat kelebihan yang besar pada madu kelulut yang disalutinya. 

Madu dituai dengan menyedutnya dari kantung-kantung menggunakan pam.

Oleh kerana kelulut mengambil nektar dari pelbagai sumber maka
warna-warna madu berlain-lain warna.
Setiap kantung di dalam satu sarang boleh ada madu yang berbeza-beza warnanya.

Kajian-kajian oleh penyelidik dari beberapa universiti tempatan dan juga MARDI menunjukkan khasiat dan nilai perubatan madu kelulut adalah sangat tinggi, Malah kandungan asid fenolik iaitu satu jenis asid bebas yang bersifat antioksidan dalam madu kelulut adalah lebih tinggi dari madu-madu yang lebih masyhur dari negara-negara lain.

Sifat antibakteria dan anti-radang juga menjadikan madu kelulut satu penawar yang terlalu hebat. Di ambil dalam sukatan yang kecil dengan istiqamah, kadar gula dalam darah dapat distabilkan dalam pesakit diabetes. Sel kanser pula akan mati jika dos seperti itu juga diamalkan.  Kandungan asid fenolik iaitu satu jenis asid bebas yang bersifat antioksidan dalam madu kelulut adalah lebih tinggi dari madu-madu yang lebih masyhur dari negara-negara lain.

Madu kelulut ternyata adalah satu khazanah yang amat berharga kurniaan Allah swt untuk penduduk Malaysia. Spesis kelulut di Malaysia paling banyak berbanding dengan negara-negara yang lain di nusantara, iaitu dipercayai wujudnya hingga 57 spesis. Kelulut hanya terdapat di kawasan tropika dan dan sub-tropika, oleh itu madunya merupakan satu komoditi yang sangat unik dan istimewa.


Sistem An Nisaa
Dr. Aniza Zain Ahmed, MD Alt. Med.

Seksyen 4 Kota Damansara 47810 Petaling Jaya 
016 - 28 91 579 / 013- 62 60 369 
sistemannisaa@gmail.com  


Sistem rawatan lengkap, integratif & Islamik
dari wanita untuk wanita:

Ayat Quran * Terapi Mandian * Bekam Sunnah* Makanan Sunnah *
* Urut Tradisional Melayu * Surah/Profil Diri*

No comments:

Post a Comment