Monday, November 26, 2012

Laleli - Minyak Zaitun Antara Terbaik di Dunia!
Laleli Olive Oil atau Minyak Zaitun Laleli dikeluarkan oleh keluarga Dr Yahya Laleli di ladang-ladang yang dijaga persekitarannya untuk mengawal kualiti minyaknya di Teluk Edremit di negara Turki. (Click link ini untuk biodata ringkas Dr Laleli).Buah zaitun dari kawasan ini adalah di antara yang terbaik di dunia. Hasilnya, Minyak Zaitun Laleli mendapat pengiktirafan antarabangsa dan telah menerima pelbagai anugerah. Ini termasuk Gold Medal untuk Minyak Zaitun Extra Virgin-nya di “World Specialty Commodities Cultures of Exception” di Paris, Perancis.


Minyak Zaitun Extra Virgin adalah minyak yang mengandungi tidak lebih dari 0.8% asid bebas. Kualiti minyak yang unggul adalah bergantung kepada:
  • persekitaran pokok zaitun
  • kaedah penuaian
  • teknik pemerosesan
  • kaedah penyimpanan dan
  • kaedah pembotolan
Kualiti minyak zaitun dapat ditentukan secara kuantitatif dan kualitatif. Kaedah analitikal menentukan tahap degradasi kimia seperti berikut:-

1. ASIDITI BEBAS
Merujuk kepada peratusan kandungan berat asid oleik bebas. Apabila kualiti minyak merosot, semakin banyak asid lemak terbebas daripada gliserid dan tahap asiditi bebasnya meningkat.


2. TAHAP PEROKSIDA
Merujuk kepada peratusan kandungan berat peroksida yang dihasilkan apabila minyak teroksida menjadi tengit.
Kualiti minyak zaitun juga ditentukan secara kualitatif melalui ciri-ciri organoleptiknya. Rasa yang sederhana pahit, pedas, segar dan beraroma buah-buahan adalah di antara ciri-ciri organoleptik yang baik. Sebaliknya, rasa pahit yang kuat, berasa seperti tanah, tengit atau hambar merupakan ciri-ciri organoleptik yang tidak baik.MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN ANCIENT
Dihasilkan dari pokok-pokok buah zaitun yang berumur lebih dari 200 tahun. Buah dipetik dengan tangan sahaja dan hanya yang separa ranum dan bersaiz lebih dari 16mm dipilih. Dihasilkan menggunakan proses cold-press dan mengandungi kandungan asid lemak yang tinggi, nilai peroksid rendah (kurang dari 9mg O2/kg), asid bebas yang rendah (0.7% maksima) dan flavanoid yang tinggi (Vitamin E 195mg/kg).
RM60.00, 250ml

ANCIENT
RM60/250ml


MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN SELECTION
Rasa buah zaitunnya amat ketara dan hanya buah lebih besar dari 16mm dipilih, kebanyakannya buah dari awal musim. Mengandungi Vitamin E 197 mg/kg, kurang dari 0.5% asid bebas dan kurang dari 8 mg O2/kg peroksid. SELECTION
RM60, 500ml


MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN EARLY HARVEST


EARLY HARVEST
RM60/500ml

(Di saankan untuk rawatan PENYAKIT DAN MASALAH GANGGUAN0MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN ORGANIC
Dihasilkan dari buah yang dipetik tangan pada awal musim dari pokok-pokok zaitun yang ditanam menggunakan teknik-teknik pertanian tertentu tanpa menggunakan sebarang racun perosak atau baja yang mengandungi bahan kimia daripada penanaman pokok sehinggalah ke proses pembotolan. Kandungan asid lemaknya tinggi dan ianya kaya dengan flavanoid.

Kandungan antioksidan Vitamin E tinggi iaitu 185 mg/kg, tahap asid bebas rendah iaitu kurang dari 0.5% dan tahap peroksid yang juga rendah iaitu kurang dari 7 mg O2/kg


ORGANIC
RM78/500ml

MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN, EARLY HARVEST
Early Harvest adalah minyak yang diproses dari buah-buahan yang paling awal. Buah-buahan yang paling awal dikatakan mempunyai sifat tertentu yang menjadikannya lebih superior dan lebih istimewa dari buah-buahan yang keluar kemudiannya.

Rasa minyak ini lebih kelat (sharp) dan segar. Nabi Muhammad SAW telah bersabda dalam satu hadith yang bermaksud "Makanlah buah-buahan pada awal musimnya."

MINYAK ZAITUN VIRGIN FOR COOKING (UNTUK MASAK)
Hanya minyak zaitun yang "virgin" boleh digunakan untuk memasak malah minyak ini amat baik untuk "deep-frying". Terdapat penukaran lemak baik Omega-3 dengan Omega-6 daripada ikan yang digoreng kepada minyak zaitun yang menjadikan minyak yang digunakan lebih berkhasiat. Minyak zaitun boleh digunakan semula sehingga lima kali.
Sila hubungi 016- 289 1579 (SMS/Watsapp sahaja), e-mail ke sistemannisaa@gmail.com atau hantarkan mesej di Facebook untuk membuat pesanan. 
Pembayaran boleh di buat melalui bank-bank berikut: 

Maybank 1647 2600 7185 (Aniza Zain Ahmed) 
CIMB 1423 0065 5725 28  (Aniza Zain Ahmed) 
Bank Islam 1419 5020 0480 45 (Aniza Zain Ahmed) 
RHB 2625 0004 57 (Sistem An Nisaa).

* Harga di atas tidak termasuk kos penghantaran


[Originally written by Dr Aniza Zain Ahmed. Edited and re-arranged by Mat Cendana on 8 March 2011]
Sistem An Nisaa
Dr. Aniza Zain Ahmed (MD)(Alt. Med.)

 Seksyen 4 Kota Damansara 47810 Petaling Jaya   
016-289 1579 / 013- 62 60 369   

Sistem rawatan lengkap, integratif & Islamik:
Ayat Quran * Terapi Mandian * Bekam Sunnah* Makanan Sunnah *
* Urut Traddsional Melayu *

No comments:

Post a Comment